Tudorel Toader anunță că se pregătește un cod electoral. Data până la care ar trebui să fie gata

Tudorel Toader anunță că se pregătește un cod electoral. Data până la care ar trebui să fie gata
Publicat: 05/05/2018, 23:17

Tudorel Toader a declarat, sâmbătă, într-o conferință organizată de Autoritatea Electorală Permanentă, că pentru a ne exercita dreptul la vot e nevoie de o legislație clară, coerentă și previzibilă, precum și de colaborarea dintre autoritățile care participă la procesul electoral.

„Dreptul de vot este un drept fundamental, ca să ne putem exercita dreptul de vot, ca să contribuim la consolidarea statului avem nevoie, pe de o parte, de o legislație clară, coerentă, previzibilă, avem nevoie de colaborarea loială dintre autoritățile care participă la procesul electoral, începând cu Autoritatea Electorală Permanentă, Ministerul Administrației și Internelor, Institutul Național de Statistică, Autoritatea pentru Cetățenie, toți cei care ne permit ca să stabilim cu exactitate numărul cetățenilor cu drept de vot, fie că domiciliază în România, fie în străinătate.
Am subliniat astăzi (sâmbătă – n.r.) cerințele de perfecționare a legislației, m-am raportat la cele constatate în 2012 când a fost referendumul despre care știm și m-am adresat Autorității Electorale Permanente, domnului președinte, ca în colaborare cu celelalte autorități să asigure cadrul instituțional pentru exercitarea dreptului de vot”, a spus Toader.

Întrebat care consideră că sunt principalele vulnerabilități ale legilor electorale, ministrul Justiției a spus că în primul rând reprezintă o problemă faptul că există o lege pentru fiecare proces electoral.

„În opinia mea cred că sunt mai multe (vulnerabilități – n.r.). În primul rând este câte o lege pentru fiecare proces electoral, pentru alegerea președintelui, alegeri locale, parlamentare, Parlamentul european. În opinia mea, și chiar în opinia Curții Constituționale, este necesară codificarea legilor electorale, toate adunate în același cod electoral pentru a se elimina suprapunerile legislative, pentru a se elimina expresiile, termenii, care au formulări diferite, deși în voința legiuitorului au același înțeles”, a spus ministrul.

Potrivit acestuia, doar dacă ar exista o lege clară, previzibilă și predictibilă cetățenii cu drept de vot își vor exercita pe deplin acest drept constituțional.

Întrebat dacă legislația electorală ar putea fi strânsă într-un cod electoral până în 2019, Tudorel Toader a răspuns că „există intenție”, iar specialiștii Ministerului Justiției vor participa, alături de cei ai Autorității Electorale Permanente, pentru realizarea codului.

„Intenție există, dar realizările să le vedem. Într-una din deciziile Curții Constituționale se făcea referire la nevoia codificării legilor electorale. Domnul profesor Barbu (Daniel Barbu – n.r.), președintele Autorității Electorale Permanente a solicitat colaborarea Ministerului Justiției pentru ca împreună cu specialiștii dânșilor să elaborăm această codificare. Sigur, pe noi ne bucură. L-am asigurat de toată participarea specialiștilor de la Ministerul Justiției”, a răspuns Toader.

Ministrul Justiției a atras, însă, atenția că nu va fi suficient să fie adunate legile electorale, „puse între două coperți”, ci acestea trebuie să fie armonizate, uniformizate, Toader făcând referire și la proiectul de lege care propune modificarea Legii 370/2004 pentru alegerea președintelui României.

„Codificarea înseamnă altceva decât o culegere de legi electorale, prin urmare dacă am spus codificare înseamnă sensul uniformizării, sensul armonizării prevederilor legale. Dacă facem o culegere de legi putem să o facem și mâine, adunăm legile electorale le punem între două coperți și le dăm la publicat, dar ăla nu e cod, aia e o culegere de legi. Există, și știu și eu asta, în dezbatere și la Ministerul Justiției, un proiect de lege pentru modificarea legii de care spuneați (proiect care modifică Legea pentru alegerea președintelui României – nr.) și e venit la avizare. Dar aceea e altceva.
Modificarea uneia dintre legile electorale cu privire la alegerea președintelui nu înseamnă codificare. Vă dau un exemplu din penal: Există o infracțiune care constă în sustragerea urnei de vot, furtul. De ce să repeți de cinci ori infracțiunea asta în fiecare lege, când e suficient să existe o singură dată”, a mai spus ministrul Tudorel Toader.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Imagini sfâșietoare într-o grădină zoologică. O femelă cimpanzeu își plânge puiul mort de luni de...
TOP 50 vedete care au crezut că nu le vede nimeni, dar… Anna Lesko, Andreea...
FOTO. Cum arată blonda care l-a asaltat pe fiul celebrului milionar român
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
GALERIE FOTO. B-21 Raider, „primul avion militar de generația a 6-a din lume”, este cel...
Prognoza Accuweather actualizată | În România se anunță cea mai rece vară din ultimii ani
Șocant: cum a aflat Bianca Brad că suferă de cancer mamar! „Într-o noapte m-am trezit...
Tatăl bărbatului care a violat şi a ucis o fetiţă de 8 ani din Botoşani...
"Din păcate viaţa este crudă". A murit Dana Rotariu, soția fotbalistului din "Generația de Aur"...
A murit Dana Rotariu, soția fostului mare fotbalist Iosif Rotariu: „Din păcate, viața este crudă” Dana...
Vântul le-a dezgolit pe divele din România! Nu au avut nicio şansă în faţa naturii!...
Simptomele unui ambreiaj defect. Cum îți dai seama dacă ambreiajul trebuie aerisit?
Giganţii din IT nu au doar veşti proaste pentru România: Americanii de la Amazon au...
Călătorie EPICĂ în plin război! De la Paris la BUCUREȘTI, prin...
Se schimbă legea pentru TOȚI POSESORII de mașini din România: "Acest lucru să nu se...
Cu cât îl plătește Gigi Becali pe Alexandru Ciucu pentru un costum realizat la atelierul...
VIDEO Infern într-un parc de distracții: cel puțin 27 de copii și părinți au murit...
Cum l-a cunoscut Maria Constantin pe Marcel Toader și cum avea acesta să o ajute...
Imagini rare cu Mădălina Ghenea din adolescență. Dovada supremă că a fost de-o frumusețe răpitoare...
BANCUL ZILEI. Ora de fizică. Profesoara îi întreabă pe elevi de unde vine curentul. Doar...
Ceaușescu și cocoșii de munte. „Cine îl putea opri să nu comită şi această faptă...
×